Kulturkompasset | critics of culture events

Nasjonalballetten og Kylian klar for Paris


Jiri Kylian photographed at the “home” of the Norwegian National Ballet, Oslo by Henning Høholt

OSLO/NORGE:Mesteraften med Jiri Kylián er klar for sitt Paris gjestespill på Théâtre des Champs Élysées, hvorfra man faktisk kan e bort til både Eiffel Tårnet og mellom disse to punkter kopien av faklen til Frihetsgudinnen i New York, som mange nå bruker som minnested for prinsesse Diana, og hvor det fortsatt legges ferske blomster, bilder, dikt til minne om Diana.

Balletsjef Ingrid Lorentzen, Den Norske Nasjonalballetten
. Foto: Erik Berg

I denne internasjonale konteksten er det at Nasjonalballetten den 22
. 23. og 24. September skal presentere forestillingen med undertitlen Future Memories, under ledelse av balletsjef Ingrid Lorentzen. 

Av Henning Høholt, Fotos Erik Berg

Future Memories inneholder Jiri Kyliáns tre balletter Bella Figura, som hadde Oslo premiere i 2004, men urpremiere med Nederlands Dans Theater 1995 , Gods and Dogs, Oslo premiere 2013, urpremiere med Nederlands Dans Theater 2008, og Symphony of Psalms, Oslo premiere 2011, urpremiere med Nederlands Dans Theater 1978

.

Mesteraften 2014. Kaloyan Boyadjiev, Maiko Nishino og Stine Østvold i Bella Figura Foto:Jörg Wiesner

I denne produksjonen ser Nasjonalballetten bakover i historien, men Jiri Kylián har vært til stede og gjort de siste avpusninger med danserne, noe som gjør at disse tre ballettene fra Kylián´s omfattende produksjon er helt oppdaterte, og valgt ut i samarbeide med koreografen, som representative for koreografen, og for denne stilen fra samtidsrepertoaret som er en av Nasjonalballettens sterke sider innen det moderne repertoaret.

Den annen sterke siden er Nasjonalballettens mange flotte klassiske produksjoner, fordi også denne typen produksjoner hører som en naturlig del hjemme i Nasjonalballettens repertoar. Dette er også medvirkende til at Nasjonalballetten er et kompani som mange ballettdansere ønsker å være dansere. Dette styrker og inspirerer balletten og dansemiljøet i Norge.

Dette er en av de krevende sider ved å være danser i Nasjonalballetten, å kunne klare å mestre begge sider av danse uttrykkene, både samtids dansen og det klassiske. Dette er medvirkende til at jeg er så stolt over Nasjonalballetten. Jeg ser oppriktig frem til å høre mine internasjonale danse og ballett kritikeres reaksjoner i Paris.

Mesteraften 2014, Gods and Dogs
. Foto: Jörg Wiesner

Selvom jeg selv har sett og skrevet kritikk av blant annet disse tre ballettene i Kulturkompasset, har vi i Paris også på plass vår dyktige unge ballettkritiker Christophe de Jouvancourt, som også skriver for det franske Danse og et italiensk dansetidsskrift. Dermed får vi en ny kritikervinkel fra gjestespillet i Paris, og jeg kan selv sidde og nyte danserne og den vellfortjente applausen.

Mesteraften 2014. Philip Currell og Youl Careno i Symphony of Psalms. Foto: Jörg Wiesner

Tagged as: , , ,