Kulturkompasset | critics of culture events

Publikum strømmer til Operaen


Publikum strømmer til Operaen

Over 300 000 besøkte en av Den Norske Opera & Balletts forestillinger og konserter i fjor, og aldri har så mange sett ballett.

Operaen i Oslo, foto Henning Høholt

OSLO/NORGE: Snart sju år etter at Operaen åpnet dørene, fortsetter publikumstilstrømningen. 309 445 mennesker fant veien til de 485 forestillingene i Operaen og på turné i 2014. Året før var det 299 647 publikummere.

— Vi er glade for å se at publikumstallene etter innflyttingen i nytt operahus fortsatt holder seg på et høyt nivå i forhold til sammenlignbare europeiske operahus, sier administrerende direktør Nils Are Karstad Lysø.

—  Særlig positivt er det å se at publikum slutter opp om dristige kunstneriske prosjekter, og at satsningen på Nasjonalballetten i nytt hus har gitt fantastiske resultater.

I tråd med Den Norske Opera & Balletts strategi om to likestilte kunstarter, ble det danset 92 ballettforestillinger og sunget 85 operaforestillinger på Hovedscenen, fordelt på 20 titler.

Aldri har flere sett ballett i Operaen enn i 2014. Over 29 000 flere så en ballettforestilling enn året før, og belegget endte på 91 prosent. Det skyldes blant annet suksessene med den nyskapte A Swan Lake og den klassiske Svanesjøen.  Høsten 2014 gjorde kompaniet seg bemerket med urpremieren av Ghosts — Ibsens Gengangere  og Mesteraften med Jirí Kylián. Sistnevnte ble møtt av kritikerros og et begeistret Paris-publikum etter premieren ved Champs-Élysées-teatret. Financial Times skrev: “We should see more of them on the international stage soon”.

Nasjonalballetten viser utdrag av A Swan Lake på Paris Fashion Week – kosytme design Henrik Wibskov. Foto: Erik Berg.

Også Nasjonaloperaen har gjort seg bemerket nasjonalt og internasjonalt. “Ein Fest des totalen Theaters!”, skrev Opernwelt om uroppførelsen av Peer Gynt. Jüri Reinveres nyskrevne opera ble diskutert, anmeldt og skrevet om, og endte med et publikumsbelegg på 84 prosent. Andre store satsinger var en ny produksjon av Don Giovanni i Thaddeus Strassbergers regi og Lady Macbeth fra Mtsensk i regi av Ole Anders Tandberg. Bravorop og meget positive anmeldelser var responsen da Lady Macbeth Fra Mtsensk nylig hadde premiere ved Deutsche Oper i Berlin. Publikumsbelegget på operaforestillingene var 87 prosent.

PEER GYNT 2014 David Hansen som Bøygen, til høyre Nils Harald Sødal som Peer Gynt,
. Foto Erik Berg

Over elleve millioner mennesker har dessuten gått over marmorbrua til Operaen, ca 1,8 millioner av dem i fjor
.

Omdømmeundersøkelsen mediebyrået MEC foretok i 2014 bekrefter det positive inntrykket. Sju av ti nordmenn svarer at de ønsker å se en forestilling i Operaen dersom forutsetningene ligger til rette for det. Den viser også at stadig flere har gjort nettopp det, og at jo sterkere relasjonen til Operaen er, jo bedre er inntrykket.

 

Foto:

A Swan Lakehttp://operaen.no/Presse/Pressebilder/?path=Arkiv/04_Swan-Lake Peer Gynt:http://operaen.no/Presse/Pressebilder/?path=Arkiv/01_Peer_Gynt

Operahuset:: http://operaen.no/Presse/Pressebilder/?path=Operahuset,

 

Tagged as: , , , , , , , , , , , , ,