Kulturkompasset | critics of culture events

Bok om den visuelle kunsten i Oslos nye OperahusVisual art at the Oslo Opera 


<div title=

CVA (less than 6 weeks)The diagnostic tests utilized in the assessment of the generic viagra online.

. Bokutgivelse om kunsten i og i tilknytning til operaen.” width=”251″ height=”300″ />

Visual art at the Oslo Opera. Bokutgivelse om kunsten i og i tilknytning til operaen.

Den visuelle kunsten i Operaen | Jørn Mortensen (red.)

BOK OM SAMSPILLET MELLOM KUNST OG ARKITEKTUR

Snøhettas operahus i Bjørvika er ikke bare arkitektonisk oppsiktsvekkende, det er også arena for en rekke kunstverk av internasjonalt format som på ulikt vis inngår i bygget, kommenterer bygget eller dets nære omgivelser.

Dette er temaet for denne boken, der en rekke internasjonale aktører diskuterer de ulike innfalsvinkler til samspillet mellom kunst og arkitektur; fra Snøhettas Kjetil Trædal Thorsen, Hans Ulrich Obrist (Serpentine, London) og Jörg Heiser (Frieze magazine) m.fl
. Et av suksesskriteriene ved Operaen i Bjørvika er bruksaspektet ved bygget, det faktum at så store deler av bygget til enhver tid oppleves og er i bruk av publikum. Men de aller færreste som ferdes her har noen formening om at de beveger seg gjennom en vev av ulike kunstverk og -uttrykk.

Den visuelle kunsten i Operaen gir en introduksjon til kunsten i operaen, men også til hva kunst kan være i møtet med arkitektur og offentlige rom. Hvordan skal vi forstå et kunstverk som går i ett med bygningskroppen, og som til og med tar over funksjoner som vi vanligvis relaterer til arkitekturens, slik som tak og innvendige og utvendige vegger? Hva kan man si om kunst som ikke har museumsrommet eller galleriet som sine naturlige omgivelser?

Kunstprosjektene i boken omfatter grunnsteinen (Hyperouverture) av Ludvig Löfgren (SE) og Linus Elmes (SE), boken om byggeplassen (SITE SEEING) av Marte Aas (NO), Talleiv Taro Manum (NO), Tom Sandberg (NO) og Nina Witoszek Fitzpatric (PL), film- og videoprosjektene (Opera) av Bodil Furu (NO) og (Swell) av Trine Lise Nedreaas (NO), forplassen og operataket av Kristian Blystad (NO), Kalle Grude (NO) og Jorunn Sannes (NO), metallfasadene av Astrid Løvaas (NO) og Kirsten Wagle (NO), sceneteppet (MetaFoil) av Pae White (US), garderobevolumene (The other wall) av Olafur Eliasson (IS/DK) og vannprosjektet (She Lies) av Monica Bonvicini (IT).

Boken er initiert av Kunst i offentlige rom – KORO, og utkommer i en tospråklig utgave (Visual Art in the Oslo Opera House). Den engelske utgaven ble lansert i forbindelse med biennalen i Venezia, fredag den 3. juni. Onsdag den 15. juni vil det finne sted en markering av utgivelsen også her hjemme, i Operaen, med alle de involverte .

Tagged as: , , , ,